Jan Martens (BE)

Jan Martens (België 1984) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij werkte als performer o.a met Koen De Preter, United-C, Mor Shani en Ann Van den Broek. In 2009 begon hij met zijn eigen choreografisch werk.

Zijn eerste grote werk was i can ride a horse whilst juggling so marry me (United-C, 2010), een werk dat een generatie jonge vrouwen portretteerde in een samenleving die wordt gedomineerd door sociale netwerken. Sinds 2011 wordt zijn werk door Frascati geproduceerd. Hij maakte to love duets: a small guide on how to treat your lifetime companion en sweat baby sweat. Beide onderzoeken het clichébeeld van een man-vrouw relatie. De eerste voorstelling werd geselecteerd voor Aerowaves, een europees netwerk dat jonge choreografen ondersteunt. Naast deze werken maakte hij gastchoreografieën voor Dansateliers, Meekers, AHK en CODARTS. In maart 2012 maakte hij pretty perfect, een coproductie van Dansateliers en Conny Janssen Danst.

Het werk van Jan verkent de mogelijkheid van een balans en symbiose tussen verhalend werk en conceptualisme. Hij probeert niet een nieuwe bewegingstaal te creëren, maar vormt en hergebruikt bestaande idiomen en plaatst ze in een andere samenhang zodat nieuw ideeën tevoorschijn komen. In zijn werk staat de schoonheid van de incomplete mens centraal.

Vanaf maart 2014 is de nieuwe productie The Dog Days Are Over te zien in vele Nederlandse en Belgische theaters.

Archief

vr 15 mrt 2019 fABULEUS & GRIP / Jan Martens Meer info
za 14 apr 2018 Jan Martens (NIEUWE DATUM) Meer info

Gerelateerd nieuws

Webdesign door Lavagraphics